eFTI from July 2027: what hauliers should check when authorities accept digital transport documents
From 2027-07-09 EU authorities must accept eFTI digital freight documents from certified platforms, but hauliers are not obliged to go digital.

Logifie Team
Logistics Technology Experts

From 2027-07-09, authorities in every EU Member State must accept freight transport information that operators make available electronically through certified eFTI platforms. The Regulation does not oblige hauliers to go digital: the duty sits with authorities, and each operator decides whether to use the electronic route.
This post reflects the sources as checked on 2026-11-06, about eight months before the application date. For the wider picture, read the full eFTI explainer .
When does eFTI apply in 2027?
The legal basis is Article 5(1) of Regulation (EU) 2020/1056 , which starts the acceptance duty 30 months after the first delegated and implementing acts entered into force. Those acts entered into force in January 2025, and the European Commission eFTI page gives 2027-07-09 as the date the Regulation applies in full.
One category starts earlier. Under Article 5(1a), authorities must already accept electronic information for waste shipments under Regulation (EU) 2024/1157 from 2026-05-21.
| Date | What happens |
|---|---|
| 2026-05-21 | Authorities must accept electronic waste shipment information |
| By 2026-12 | The Commission plans to adopt the remaining implementing specifications, including certification rules |
| 2027-07-09 | Authorities must accept information shared through certified eFTI platforms |
The December 2026 item is a Commission plan, not adopted law. The sources checked do not confirm any certified platform or accredited body yet.
Is eFTI mandatory for hauliers?
No. Article 4(2) is conditional: where operators make regulatory information available electronically, they must do it on data processed on a certified eFTI platform, in machine-readable form and, at the authority's request, in human-readable form. A haulier who stays with paper is not obliged by this Regulation to go digital, and the obligation to accept falls on the authority.
For roadside checks, the inspector receives a unique electronic identifying link for the shipment. Implementing Regulation (EU) 2024/1942 gives a bar code or QR code as an example, shown on a screen or printed on paper. If the inspector asks for a readable version, the operator shows it on the screen of a device the operator owns.
What should a haulier check before July 2027?
First, ask your TMS or telematics vendor whether its software will run on, or connect to, a certified eFTI platform, and ask for a date. Second, ask what the link or QR code looks like and how a driver presents it at a checkpoint. Third, keep an operator-owned device ready so the human-readable view is available on request.
Fourth, confirm which of your documents are covered, since Article 2(1)(a) lists specific road-relevant provisions. See the other 2027 rule changes for drivers at the same time.
Frequently asked questions
What is the eFTI regulation?
Regulation (EU) 2020/1056 requires authorities to accept regulatory information that operators make available electronically through certified eFTI platforms. It does not require operators to use those platforms.
What is an eFTI certified platform?
It is an eFTI platform that a conformity assessment body, accredited under Regulation (EC) No 765/2008, has certified under Article 12. Service providers are certified under Article 13. The Commission has said it plans to adopt the certification rules by December 2026.
Which road documents does eFTI cover?
Article 2(1)(a) names five provisions: Article 6(1) of Council Regulation No 11, Article 3 of Directive 92/106/EEC on combined transport, Article 8(3) of Regulation (EC) No 1072/2009 on evidence for cabotage, Regulation (EU) 2024/1157 on waste shipments and Chapter 5.4 of ADR on the dangerous goods transport document. Waste shipment information under Regulation (EU) 2024/1157 applies earlier, from 2026-05-21.
Does eFTI require authorities to validate documents electronically?
Yes, where a document needs official validation. Article 5(3) requires the authority to provide stamps or certificates electronically. This applies from 2027-07-09.
Review the TMS overview before you put these questions to your own vendor.