Vrachtwagenrijbewijs op 18 in 2027: lost het chauffeurstekort het op of zet het tieners achter het stuur van 40-tonners?
Een vrachtwagenrijbewijs op 18 jaar is niet nieuw en in 2027 start er niets: de optionele regeling voor 17-jarigen geldt pas vanaf 2028 en lost het chauffeurstekort niet op.

Logifie Team
Logistics Technology Experts

Een vrachtwagenrijbewijs op 18 jaar is geen wijziging van 2027: 18 jaar met een volledige CPC was al toegestaan vóór de richtlijn van 2025, en 21 jaar geldt zonder CPC. Het enige nieuwe is een optionele begeleide variant op 17 jaar vanaf 2028-11-26, die CE uitsluit. Die lost het tekort niet op.
Kun je op 18 jaar in de EU een vrachtwagenrijbewijs halen?
Ja, met de volledige basiskwalificatie. Artikel 7(1)(e) van Richtlijn (EU) 2025/2205 , gepubliceerd op 2025-11-05, stelt de leeftijd op 18 jaar voor de categorieën C en CE „op voorwaarde dat de bestuurder beschikt over een certificaat van vakbekwaamheid (CPC)”. Artikel 7(1)(d) stelt 21 jaar vast zonder CPC. Categorie C omvat starre vrachtwagens, terwijl CE de gelede combinatie is.
| Route | Minimumleeftijd en voorwaarde |
|---|---|
| C of CE met volledige CPC | 18 |
| C of CE zonder CPC | 21 |
| Begeleid C1, C1E of C (optioneel) | 17, alleen op nationaal grondgebied, volwassene van 24+ naast de chauffeur; CE uitgesloten |
De optie voor 17 jaar staat in artikel 17. Lidstaten mogen deze rijbewijzen afgeven, de aanvrager heeft de volledige CPC nodig, en de begeleider moet minimaal 24 jaar oud zijn met meer dan 5 jaar ervaring in de categorie. Artikel 17 geldt vanaf 2028-11-26, en per 2026-11-07 had geen enkele lidstaat formeel besloten die toe te passen. Onze gids over de richtlijn bevat de omzettingsdata, en het overzicht minimumleeftijd toont de leeftijd per route.
Lost een vrachtwagenrijbewijs op 18 jaar het chauffeurstekort op?
Niet in 2027, want de regel van 18 jaar is niet nieuw en de optie voor 17 jaar kan pas eind 2028 starten. Het IRU-rapport over het chauffeurstekort , gepubliceerd op 2026-06-30, telt in 2025 ongeveer 502,000 onbezette vacatures voor vrachtwagenchauffeurs in Europa, een tekortpercentage van 13%. Onze analyse van het tekort legt uit waarom de optie voor 17 jaar die kloof in 2027 niet kan verkleinen.
IRU steunt de optie voor 17 jaar nog steeds. Op 2025-10-22 verwelkomde IRU dat 17-jarigen onder toezicht professioneel mogen gaan rijden om jongere werknemers aan te trekken. Raluca Marian, EU-directeur van IRU, voegde toe: „De aandacht gaat nu naar een consistente toepassing door de lidstaten.”
Is het veilig om jonge chauffeurs in zware vrachtwagens te zetten?
Veiligheids- en arbeidsorganisaties vinden het risico reëel. Op 2024-02-28 sprak de European Transport Safety Council (ETSC) zich uit tegen de stemming in het Europees Parlement, en Antonio Avenoso zei: „Dat er duizenden extra tieners vrachtwagens en auto's besturen, is een belediging voor alles wat we weten over verkeersveiligheidsrisico's.” Die verklaring van ETSC dateert van vóór de definitieve tekst, waarin het vrachtwagenonderdeel optioneel werd. ETSC stelde ook dat het arbeidstekort moet worden aangepakt via betere arbeidsvoorwaarden.
Op 2025-03-26 schreef de European Transport Workers' Federation (ETF), een vakbondsfederatie, dat „een tiener een 40-tonner laten besturen of een 21-jarige een bus laten besturen de verkeersveiligheid ernstig in gevaar brengt” ( persbericht van ETF ). De optie voor 17 jaar sluit CE uit en vereist een volwassene in de cabine, maar een 18-jarige met een volledige CPC mag al CE besturen.
Voor een jonge chauffeur is de praktische route 18 jaar met een volledige CPC, nu al mogelijk via de nationale autoriteit. De optie voor 17 jaar wacht op een nationaal besluit.
Veelgestelde vragen
Mag een 17-jarige in Europa een vrachtwagen besturen?
Nog niet. De optionele regeling geldt vanaf 2028-11-26 alleen waar een lidstaat die invoert, dekt C1, C1E en C, en werkt alleen op nationaal grondgebied met een volwassene van 24+ naast de chauffeur.
Wat is de minimumleeftijd voor een C-rijbewijs zonder CPC?
De minimumleeftijd is 21 jaar op grond van artikel 7(1)(d) van Richtlijn (EU) 2025/2205. Met de volledige CPC is het 18 jaar.
Mag een 18-jarige een trekker-oplegger besturen?
Ja, met categorie CE en een volledige CPC. De optie voor 17 jaar is de regeling die CE uitsluit.
Zijn jonge vrachtwagenchauffeurs gevaarlijker?
ETSC verwijst naar onderzoek van Duitse verzekeraars dat stelt dat vrachtwagenchauffeurs van 18 tot 20 jaar een groter aandeel letselongevallen veroorzaken, maar geeft geen cijfers. Beschouw dit als een kwalitatieve bewering.
Op zoek naar vrachtwagenwerk in Europa? Bekijk onze openstaande vacatures .