Prawo jazdy kategorii C a C+E: jaka jest różnica?
Kategoria C a CE: C pozwala na przyczepę do 750 kg, CE na przyczepę powyżej 750 kg, a obie wymagają wieku 21 lat lub 18 z pełnym Driver CPC.

Logifie Team
Logistics Technology Experts

Kategoria C obejmuje ciężarówki powyżej 3,500 kg z przyczepą do 750 kg. Kategoria C+E dodaje przyczepy i naczepy powyżej 750 kg za ciągnikiem kategorii C. Oba uprawnienia wymagają minimalnego wieku 21 lat w UE lub 18 lat przy pełnym Driver CPC (Certificate of Professional Competence, świadectwo kompetencji zawodowych).
Jaka jest różnica między kategorią C a C+E?
Jedyną granicą jest przyczepa. Kategoria C obejmuje pojazd silnikowy powyżej 3,500 kg z maksymalnie ośmioma pasażerami poza kierowcą, plus przyczepę do 750 kg. Kategoria C+E obejmuje ciągnik kategorii C z przyczepą lub naczepą cięższą niż 750 kg, co w praktyce oznacza zestaw przegubowy. Tekst uprawnienia nie ustala górnej masy przyczepy, więc limity masy zestawu wynikają z pojazdu i prawa krajowego. Te definicje pozostają bez zmian w dyrektywie (UE) 2025/2205 .
| Kategoria | Limit pojazdu i przyczepy | Minimalny wiek | Typowe zastosowanie |
|---|---|---|---|
| C1 (C1E) | 3,500 do 7,500 kg, przyczepa do 750 kg (C1E: przyczepa powyżej 750 kg, zestaw do 12,000 kg) | 18 | Dystrybucja miejska, furgony 7.5 t |
| C | Powyżej 3,500 kg, przyczepa do 750 kg | 21, lub 18 z pełnym Driver CPC | Ciężarówki sztywne, przewozy regionalne i budowlane |
| C+E | Ciągnik kategorii C z przyczepą lub naczepą powyżej 750 kg | 21, lub 18 z pełnym Driver CPC | Zestawy przegubowe, transport międzynarodowy na dalekie dystanse |
Dla furgonu 7.5 t zobacz, jakie prawo jazdy jest potrzebne do ciężarówki 7.5 tony .
Kto może posiadać kategorię C i C+E, i w jakim wieku?
Bazowy wiek to 21 lat dla obu kategorii, a spada do 18 lat dla kierowców z pełną wstępną kwalifikacją Driver CPC zgodnie z art. 6 ust. 1 dyrektywy (UE) 2022/2561 . Przyspieszone 140-godzinne CPC nie zmienia wieku, który pozostaje na poziomie 21 lat. Zasada 18 lat z CPC nie jest nowa: obowiązuje od czasu, gdy dyrektywa (UE) 2018/645 zmieniła dyrektywę o prawie jazdy. Nasz przewodnik po minimalnym wieku do prowadzenia ciężarówki w Europie opisuje szczegóły dla poszczególnych krajów, a nasz przewodnik po kosztach uprawnienia kategorii C opisuje ceny kursów.
Jeśli planujesz kolejność szkolenia, tekst UE wymaga najpierw kategorii B, a posiadanie C przed C+E to reguła krajowa. Niemcy określają to w paragrafie 9 ust. 2 Fahrerlaubnis-Verordnung : C+E może zostać wydane tylko wnioskodawcy, który posiada C lub spełnia jej warunki, najwcześniej razem z C.
Czy dyrektywa UE o prawie jazdy z 2025 roku coś zmienia?
Nie zmienia definicji ani wieku dla C i C+E. Dyrektywa (UE) 2025/2205 weszła w życie 2025-11-25, państwa członkowskie muszą ją transponować do 2028-11-26, a stosuje się od 2029-11-26, kiedy dyrektywa 2006/126/WE zostaje uchylona. Według stanu na 2026-10-31 nic w tym porównaniu się nie zmieniło.
Nowością jest opcjonalna jazda z opiekunem od 17 roku życia, od 2028-11-26, dla kategorii C1, C1E i C na terytorium danego państwa członkowskiego. C+E nie jest objęte.
Najczęściej zadawane pytania
Czy trzeba mieć kategorię C, zanim zdobędzie się C+E?
Tekst UE wymaga kategorii B, nie C. Niemcy wymagają najpierw C lub jej warunków i pozwalają wydać oba uprawnienia razem. Inne kraje ustalają własną kolejność, więc potwierdź ją w swoim urzędzie wydającym prawo jazdy.
Czy 18-latek może prowadzić zestaw przegubowy C+E?
Tak, przy pełnym Driver CPC zgodnie z art. 6 ust. 1 dyrektywy (UE) 2022/2561. Przy przyspieszonym CPC minimalny wiek pozostaje na poziomie 21 lat.
Czy C+E pozwala też prowadzić ciężarówkę kategorii C?
Tak. Zgodnie z art. 9 ust. 2 dyrektywy (UE) 2025/2205 prawo jazdy C+E jest ważne także dla kategorii C i C1 oraz dla C1E.
Czy 17-latkowie będą mogli prowadzić ciężarówki na podstawie nowej dyrektywy?
Tylko tam, gdzie państwo członkowskie się na to zdecyduje, od 2028-11-26. Program obejmuje jazdę z opiekunem dla C1, C1E i C, a nie dla C+E.
Gotowy na pracę jako kierowca ciężarówek? Zobacz aktualne oferty pracy dla kierowców HGV .